Onderhoud van natuurlijke tafels

Onderhoud en verzorging van uw blad

Jaarlijks onderhoud

Uw blad is de eerste zes maanden na aanschaf beschermd door de toplaag die iQonya heeft aangebracht. Om deze bescherming in stand te houden zet u jaarlijks het blad opnieuw in de olie, afhankelijk van het gebruik. Zo zorgt u dat het blad beschermd blijft tegen vocht en vuil. Een tafelblad dat intensief gebruikt wordt, zal bijvoorbeeld vaker dan een dressoirblad onderhoud nodig hebben. Onderhoud kan geschieden met het onderhoudspakket dat u bij ons kunt aanschaffen.

Werkwijze

Olie dun aanbrengen op het hout met kwast, roller of doek 5 tot 20 minuten in laten trekken….plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen direct nogmaals behandelen en met name kopse kanten, knoesten, scheuren en dergelijke extra aandacht geven Oppervlak afnemen met schone, droge, katoenen doek waarbij u steeds een droog stuk neemt zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft… zo voorkomt u dat de olie niet droogt en blijft plakken Epoxy met een glasdoek vetvrij poetsen, zodat er geen oliesporen achterblijven Droogtijd van de olie is ca. 24 uur, dus het advies is om de meubels pas na deze tijd weer in gebruik te nemen…. en de eerste weken weer vocht te vermijden

Tip! Ontvlambaar! Let op: een poetsdoek met olie moet men uitgevouwen laten drogen in verband met het zelfontbrandingsgevaar van drogende oliën. Eenmaal opgedroogd kunnen de doeken gewoon met het huisvuil worden weggedaan.

Dagelijkse verzorging

Uw boomstam-/epoxyblad wordt dagelijks gebruikt…. etensresten, vocht, en met name ijzer, metalen blikken en koektrommels, maar ook bloedvlekken kunnen blijvende donkere kringen of vlekken veroorzaken op een met olie behandeld blad…. maak het blad daarom zo snel mogelijk droog en schoon. Het beste doet u dit met een zachte katoenen doek of microvezeldoek. Vlekken of kringen zo snel mogelijk verwijderen met een vochtige doek. Óf bij een heel vies blad met een speciaal ontwikkeld mild reinigingsmiddel dat u bij ons kunt aanschaffen. Daarna droog maken met een droge doek. Hierbij is het belangrijk dat u bij alle handelingen in de richting van de houtnerf wrijft. Gebruik nooit agressieve of schurende middelen! Naast het schoonhouden van uw blad is er dagelijks geen verder onderhoud nodig.

Tip! Mocht u ergens mee morsen, dan adviseren wij u dit meteen op te ruimen zodat het niet kleverig wordt of aankoekt, en los geschraapt of geweekt moet worden.

Gebruikssporen

Door gebruik kunnen er in de loop van de tijd vlekken en kringen ontstaan, en mogelijk butsen en krassen…zogenaamde gebruikssporen. Hoe intensiever u het blad gebruik hoe sneller deze kunnen optreden. U zult altijd voorzichtig om moeten gaan met uw tafel.

Tip! Om dit te voorkomen adviseren wij u om bijvoorbeeld bij maaltijden altijd een tafelkleed, placemats en onderzetters te gebruiken onder uw borden, bestek, hete pannen, kopjes en glazen en dergelijke. En een beschermende mat neer te leggen wanneer de kinderen bijvoorbeeld aan tafel spelen of hun huiswerk maken.